Sprirituele praktijk Silvia Heemskerk Ontdek het licht in jezelf en zie door de bomen het licht weer schijnen
Spirituele praktijk voor reading, hsp coaching en workshops
 
achtergrond Avalon.jpg

Hooggevoelig zijn, wat is dat nu precies?

Als iemand mij vraagt wat is hooggevoelig zijn nu precies, dan probeer ik dat zo beeldend mogelijk uit te leggen. 

We hebben allemaal dagelijks allerlei informatie, geluiden, geuren, beelden en gedachtes om ons heen. Stel je voor dat je op je hoofd antennes hebt om al deze informatie op te vangen.

Een persoon die niet hoogsensitief is heeft gemiddeld genomen misschien 100 antennes op zijn hoofd en kan met deze antennes veel waarnemen.

Een hoog sensitief persoon heeft niet 100 maar misschien wel 750 of meer antennes op zijn/haar hoofd.

Moet je voorstellen hoeveel informatie er via deze antennes binnen komt.  En dat al deze informatie in je hoofd door je hersenen verwerkt moet woren tot begrijpbare informatie.

Je kunt je dit weer voorstellen als een trechter die helemaal vol loopt en dat alle informatie in de trechter een voor een door het tuitje naar binnen komt. Dit veroorzaakt een probleem als dit veel informatie is, of er dagen achter elkaar veel informatie binnen komt. De trechter loopt over, oftewel we raken overprikkeld. Je weet niet zo goed meer of je iets wel of niet leuk vindt, wil gewoon doorgaan met wat je doet, maar je hoofd is vol en voelt alsof het ieder moment kan ontploffen.

Bij kinderen zie je vaak in zo'n geval dat ze of heel driftig worden of dat ze zich terug trekken en niet meer mee willen doen.

Volwassenen geven vaak aan in zo'n situatie dat ze even tijd nodig hebben om het hoofd leeg te maken, of als men zich dit niet bewust is, overspannen te raken en/of fysiek ziek te worden of burn out gaan.

Uiteraard is dit een heel beeldende omschrijving van hoog sensitieviteit.

Er wordt tegenwoordig heel veel onderzoek gedaan naar hoogsensitiviteit. Is het een vorm van autisme, of is het doordat iemand in zijn jeugd traumatische ervaringen had en daardoor super sensitief geworden is?

Beiden kunnen waar zijn, maar wat inmiddels als een paal boven water staat is dat de hersenen van hoog sensitieve personen anders werken dan mensen die deze eigenschappen niet hebben.

Kortom je stelt je niet aan, je brein werkt echt anders.

Het zenuwstelsel wat alle informatie verwerkt blijkt de informatie op een andere manier te verwerken. Er blijken meerdere gebieden in de hersenen actief te zijn, waardoor dit ook meer energie en tijd vraagt om dingen te verwerken.

Een Hoog Sensitief Persoon is een individu die gevoelig is voor indrukken en subtieler nuances waarneemt dan gemiddeld.

Hooggevoeligheid is geen aandoening en zeker geen ziekte, het is een karakter-eigenschap die met al zijn voordelen gebruikt kan worden.

Zolang je nog geen gebruik kunt maken van deze voordelen kun je het als een last ervaren. Je ervaart geen last van je eigen karakter, maar veelal herken je pas een last als je jezelf met je specifieke eigenschappen niet in je eigen directe omgeving herkent.

Je herkent je eigen sensitieve karaktereigenschappen dus niet gemakkelijk in iets of iemand anders waarbij je ook zou kunnen zeggen dat je jezélf niet zo snel tegenkomt in je omgeving. We leven in een snelle 'laag-gevoelige maatschappij' waarin je dus logischerwijs je eigen gevoeligheid niet herkent. Je kan je als HSP dus vrij gemakkelijk eenzaam of anders voelen.